Tuesday, August 23, 2011

[Το Τριπτυχο]

Καταγραφη figment, νουμερο δεκαοκτω, τιτλος:Το Τριπτυχο [ή αλλιως Τα Τρια Αλφα.]


Η ΑΠΟΡΙΑ.

Sitting woman with legs drawn up, Egon Schiele
"-Μαλακία.....σχολιασε συμπερασματικα η φιλη της.
Εκεινη ανασηκωσε τους ωμους της σα να ηθελε να τιναξει απο πανω τους το βαρος μιας στιγμης παρελθουσης και υποκειμενικα επιπονης."

Μικρη, οταν τη ρωτουσαν τι ηθελε να κανει οταν θα μεγαλωσει, εκεινη απαντουσε οτι ηθελε να φτιαχνει ζυγαριες.
Να φτιαχνει ζυγαριες. Οχι ακριβειας. Απ' τις αλλες, τις μεταλλικες. Αυτες που βρισκεις πια μονο στα παλιατζιδικα και στα παντοπωλεια των χωριων της επαρχιας. Κι αυτο, οχι απο καποια εσωτερικη επιθυμια να ζυγιζει τα πραγματα, αλλα απο φοβο οτι κανενας δεν ηξερε να το κανει.

Μικρη, οταν τη ρωτουσαν ποιο ειναι το αγαπημενο της ποτο, εκεινη απαντουσε οτι ηταν η θαλασσα.
Η θαλασσα. Αυτο το κοκταιηλ απο νερο, αλατι, αερα, ζωοπλαγκτον, φυτοπλαγκτον, πετρελαιο και ηλιο. Αυτη η παραισθηση μητρας. Που σερβιρεται σε οποιαδηποτε θερμοκρασια κι ειναι παντα η ιδανικη. Που αν πιεις πολυ θα σε ξεκανει μια κι εξω απο αφυδατωση.

Η ΑΡΝΗΣΗ.


                          Yosebu, You will see

Μικρη οταν ηταν, ρωτησε τι ειναι ο θανατος και οι μεγαλοι ολοι της απαντησαν με τη σιωπη τους, κανεις δεν ανοιξε το στομα του να της απαντησει. Γι' αυτο κι οταν τη ρωτησαν τι νομιζει αυτη πως ειναι ο θανατος, εκεινη απαντησε οτι θανατος ειναι το φιλι.
Το φιλι. Οχι του αποχαιρετισμου ουτε της ανταμωσης. Οχι των ερωτευμενων ουτε της μανας στο παιδι. Το φιλι των μισοτελειωμενων ανθρωπων. Αυτων που αγνοουν τις απαντησεις και φοβουνται τις λεξεις που μπορει να δραπετευσουν απ' τα στοματα αν αυτα ανοιξουν. Και γι' αυτο φιλιουνται. Σα μια επιθυμια συνενοχης στη σιωπη του αποφευχθεντος ανειπωτου.
Το φιλι. Το πρωτο φιλι που δεν ξερει οτι θα ειναι και το τελευταιο. Το φιλι που μυριζει γαρυφαλλο και εγωισμο. Το φιλι που παιρνεις μαζι σου οταν ολα τ' αλλα σ' εχουν αφησει. Το φιλι που σε σκοτωνει χορηγωντας σου υπερβολικη δοση ζωης.

Μικρη, τη ρωτησαν ποια πιστευει οτι ειναι η μεγαλυτερη υποκρισια. Κι εκεινη απαντησε το δερμα.
Το δερμα. Κι ακομα δεν εχει καταλαβει γιατι απαντησε κατ' αυτον τον τροπο.


Η ΑΠΟΔΟΧΗ.

                        Bill Viola, Acceptance, 2008

Μικρη, τη ρωτησαν ποιο θεωρει οτι ειναι το εσχατο των εγκληματων. Κι εκεινη απαντησε οτι ηταν το βιολι. Κι οταν μεγαλωνοντας, τη διδαξαν οτι το βιολι στα αγγλικα λεγεται "violin" και η βια "violence" βεβαιωθηκε οτι ειχε πεσει μεσα με εκεινη την παιδικη της απαντηση.

Ακου.
Ν' αγαπας την απωλεια και να υπομενεις τη φθορα.
Να επανεφευρεις το χαος, να παραδινεσαι στη ληθη και να διεκδικεις την αγνοια.
Χαος. Ληθη. Αγνοια.
Γιατι αν η ληθη ειναι το αποτελεσματικοτερο φαρμακο, η αγνοια ειναι η ευεργετικοτερη προληψη.
Χαος.